Cum să scapi de karma prin meditație​

Cum să scapi de karma prin meditație

Sensul literal al karmei este acțiunea. Se spune, ciudate sunt căile karmei. Cu cât o înțelegi mai mult, cu atât devii mai uimit. Aduce oamenii împreună și, de asemenea, îi separă. Îi face pe unii să fie slabi și pe alții să fie puternici. Îi face pe unii bogați și pe alții săraci. Toate luptele din lume, oricare ar fi ele, sunt robia karmei.

Lucrurile bune sau rele se întâmplă pe baza karmei. Când vremurile sunt bune, chiar și dușmanii se comportă ca prieteni. Și timpul are rolul său de jucat. Karma traversează orice logică și raționament. Această înțelegere vă va ridica de la a vă bloca la evenimente și personalități și vă va ajuta în călătoria voastră către Sine. Unele karme pot fi schimbate, în timp ce altele nu.

În timp ce numai oamenii au capacitatea de a schimba efectul timpului și de a fi liberi de karma, câteva mii își propun să fie liberi de ea. Dar dacă trebuie să doriți să știți cum să reduceți karma prin meditație, atunci primul pas este să cunoașteți diferitele tipuri de karma.

Trei tipuri diferite de karma

Prarabdha karma

„Prarabdha” înseamnă „început” – acțiunea care se manifestă deja. Prarabdha este karma care își produce efectul chiar acum. Nu o puteți evita sau schimba, deoarece se întâmplă deja.

Sanchita karma 

Aceasta înseamnă karma „adunată” sau „îngrămădită” – ceea ce am adus cu noi. Sanchita înseamnă karma colectată care poate fi eliminată prin practici spirituale precum meditația.

Putem, de asemenea, să eliminăm karma Sanchita, pe care o avem ca tendințe stocate, prin rugăciuni, servicii și împărtășirea iubirii și bucuriei noastre cu oamenii din jurul nostru în natură. Satsang (compania adevărului – în esență, compania celor înțelepți și plini de compasiune, în prezența cărora ne simțim înălțați și bucuroși) arde sămânța întregii karme negative.

Agami karma

„Agami” înseamnă literalmente „nu veni”. Agami karma este karma care nu a venit încă: una care va avea efect în viitor. Dacă comiți o infracțiune, s-ar putea să nu fii prins astăzi, dar vei trăi cu gânduri despre posibilitatea de a fi prins într-o zi. Aceasta este karma viitoare a acțiunii. Anumite impresii puternice rămân și formează karma viitoare.

Al doilea pas este cunoașterea karmei bune și rele. Orice lucru pe care îl faci cuiva, se întoarce la tine. Acesta este principiul karmei. Prin urmare, karma poate fi bun

Karme bune

Ele sunt lucrurile bune pe care le faci pentru alții și apoi rămâi blocat cu ele, așteptând laude sau un rezultat din asta. „Am făcut atât de mult seva sau am meditat timp de zece ani, așa că ar trebui să obțin niște beneficii materiale sau să avansez spiritual.”

Uneori, oamenii devin nefericiți după ce fac fapte bune, deoarece așteaptă laude în schimb. Atunci aceasta devine karma. Faceți bine oamenilor pentru că aceasta este natura voastră. Când nu te atașezi de rezultatele acțiunilor tale, te eliberezi de acea karmă. De aceea Domnul Krishna spune în Bhagavad Gita: predați-Mi mie rezultatele acțiunilor voastre. Când le dorești binele altora, lucrurile bune se întorc la tine. Aceasta este legea naturii.

Karme rele

Orice lucru făcut cu intenția de a face rău altora, poate fi o acțiune sau un gând este o karma rea. Explicând de ce karma rea ar trebui evitată, Gurudev Sri Sri Ravi Shankar spune:

„De ce să nu faci ceva greșit? Să înțelegem mai întâi acest lucru. Dacă faci ceva greșit, îți va lua somnul, liniștea sufletească și îți va distruge sănătatea. Ceva va înțepa mintea. Când ceva continuă să înțepe mintea, atunci nu poți face nimic creativ și devii nefericit. De ce să nu-i înșeli pe alții? Este pentru că nu vrei ca cineva să te înșele, nu-i așa? Orice lucru pe care îl faci cuiva, se întoarce la tine. Acesta este principiul karmei. Foarte simplu.”

Știți?

Când lauzi pe cineva, îi preiei karma bună și, învinovățind pe cineva, îi preiei karma rea.

Relația dintre karma și meditație

Meditația aduce echilibru și centrare. Ajută la reducerea așteptărilor, a sentimentului de vinovăție, a rușinii și a tendinței de a învinovăți. Aduce lipsă de pasiune și un sentiment de detașare. Prin urmare, așa cum a spus Domnul Krishna în Bhagavad Gita, chiar dacă acționezi, nu se traduce în karma.

Iubind fără pasiune, fără așteptări, nu există nici o renaștere și nici un ciclu al karmei. În mod similar, atunci când încetezi să dai vina pe alții sau pe tine însuți și când sentimentul de vinovăție, tristețe sau rușine nu îți mai întunecă conștiința, devii liber. Această libertate vine numai atunci când vă realizați sinele vostru superior, Guru, prin meditație.

Cum să scapi de karma prin meditație?

Este posibil să scapi cu adevărat de karma prin meditație? Gurudev spune că o parte din karma poate fi schimbată, iar altele nu.

Când pregătiți un desert, dacă zahărul sau ghee (untul clarificat) este prea puțin în etapa de pre-gătire, puteți adăuga mai mult. Dacă un alt ingredient este prea mult, totul poate fi ajustat și reparat. Dar odată ce este gătit, nu poate fi inversat.

Laptele poate deveni iaurt dulce sau iaurt acru, iar iaurtul acru poate fi îndulcit. Dar nici unul nu poate fi readus la lapte. Karma Prarabdha nu poate fi schimbată. Sanchita karma poate fi schimbată prin practici spirituale.

A scăpa de karma înseamnă a scăpa de impresii. Sanchita karma se manifestă ca o tendință sau o impresie în minte. Ca ființe umane, avem capacitatea de a șterge impresia și frica prin meditație. Meditația este acolo pentru a rectifica karma dureroasă, cel puțin pentru a reduce impactul sau efectul acestora.

Călătoria interioară (a meditației) anulează karma noastră negativă. Doar speli totul când meditezi. Apoi, există nimic. Deveniți atât de goi și goi încât orice frică ar fi acolo, pur și simplu se va dizolva și va dispărea.

Prin meditație, karma rea poate fi spălată chiar acum, aici. Înainte ca trupul să cadă, scapă de karma și șterge foile ignoranței care te înconjoară.

Compilat de Ravisha Kathuria, bazat pe discuțiile înțelepte ale lui Gurudev Sri Sri Ravi Shankar.

Practicarea meditației în mod regulat vă ameliorează problemele legate de stres, relaxează profund mintea și întinerește sistemul. Meditația Sahaj Samadhi a Artei de a trăi este un program special conceput pentru a vă ajuta să vă atingeți potențialul nelimitat scufundându-vă adânc în voi înșivă.

S-ar putea să-ți placă și...
Distribuie pe
Facebook
WhatsApp
Despre autor
Laura Vlădulescu

Trainer, Coach, Psihoterapeut

Articole Recente
Urmărește-mă pe social media