Cum să pui capăt obiceiurilor nocive
Obişnuinţele se numără printre cei mai crunţi duşmani ai noştri. Învăţăm să facem ceva într-un anumit fel, după care nu mai putem renunţa la acel lucru, pentru că a devenit un comportament repetitiv stocat subconştient în memoria noastră.
Aceste comportamente devin atât de ancorate şi de puternice, încât oamenii sunt dispuşi chiar să sufere pentru a le păstra.
Suferinţa însă este opţională
Noi alegem să suferim. Ni se poate întâmpla orice, căci aşa funcţionează viaţa, iar o parte din lucrurile care ni se întâmplă ne pot provoca durere, dar mare parte din suferinţa noastră este opţională.
Problema nu este durerea sau rana sufletească, ci reacţia noastră în faţa lor. Suferinţa derivă din ataşamentul nostru faţă de obţinerea unui anumit rezultat. Încercarea de a înţelege ce se întâmplă cu noi, obsesiile, judecăţile critice şi alte comportamente sunt obişnuinţe care provoacă multă suferinţă. Şi le repetăm fără să ne dăm seama. Chiar credem că sunt inevitabile şi este absolut necesar să le facem, dar adevărul este că nu sunt şi că te poţi elibera de ele.
Schimbă-ți realitatea renunțând la obișnuințe!
Pentru a renunţa la o anumită obişnuinţă, este necesar să te trezeşti şi să observi ce îţi faci singur. Este important să devii conştient şi să realizezi că da, eşti responsabil pentru tot ce ţi se întâmplă. Tu eşti cel care ia deciziile, în fiecare moment, şi faci asta în funcţie de percepţiile tale şi de felul în care alegi să vezi lucrurile. Toate astea trec prin filtrul convingerilor tale, prin opiniile şi judecăţile critice. Şi aşa îţi creezi realitatea (de asta pare atât de real şi convingător tot ce ţi se întâmplă), dar tu eşti singurul care poate schimba această realitate.
Începe să îţi pui întrebările corecte şi să analizezi stările pe care le ai și cauzele lor. Dacă vei lua decizia de a face acest prim pas, realitatea şi viaţa ta se vor schimba şi oportunităţi pe care deocamdată nu le poţi vedea, îţi vor apărea, din ce în ce mai multe. Se spune că atunci când discipolul este pregătit apare şi maestrul. Universul asta aşteaptă – ca tu să te trezeşti. Totul începe şi se termină cu tine. De aceea tu eşti singurul care poate pune capăt obiceiurilor proste, cel care poate să schimbe şi să rupă lanţul convingerilor limitative care îţi creează suferinţă. Nu este nevoie de cineva din exterior care să fac asta pentru tine. Situaţiile exterioare, oamenii sunt acolo doar ca decor sau simpli indicatori de directive, dar adevărul este că singurele lucruri pe care le putem schimba cu adevărat sunt în interiorul nostru.
Nimeni nu poate face munca în locul tău
Reţetele, direcţiile sunt opţionale pentru că tu eşti cel care decide dacă pentru tine sunt sau nu funcţionale, pentru că doar tu eşti singurul care te cunoşti şi te reprezinţi. Aşa că, dacă alegi că te ajută şi le aplici, funcţionează. Dacă le consideri doar o căutare şi un ajutor exterior care să schimbe ceva, nu vor funcţiona. Nimeni nu poate face lucrurile în locul tău, oricât de maestru ar fi. Tu eşti singurul care îşi poate schimba viaţa prin renunţarea la obişnuinţe. Uneori ai nevoie să treci printr-o mare durere ca să ajungi în punctul în care să spui: “Gata! M-am săturat!” – nu este necesar, dar pentru mulţi oameni schimbarea începe cu acest pas.
Putem păşi în afara zonei de confort împinşi de astfel de situaţii sau de bună voie, chiar dacă acest lucru sperie. Experimentând în afara zonei de confort, vei deschide în faţa ta noi uşi, noi oportunităţi.
Obişnuinţele noastre ne creează destinul
Dacă nu îţi place viaţa ta şi modul în care ea se derulează acum, schimbă-ţi obişnuinţele! Ce ai de făcut este să păşeşti în afara lor, să faci altceva decât ai făcut până cum, să îţi dai voie să experimentezi. Să te deschizi în faţa altor posibilităţi, cu mintea şi cu inima şi să te eliberezi de ce crezi tu că este, să laşi la o parte prejudecăţile, judecăţile critice. Doar experimentează altceva şi asumă-ţi asta. Cu cât ceva te sperie mai mult, cu atât mai mult trebuie să îl faci.
În momentul în care ne dăm voie să experimentăm, să ne detaşăm, să avem încredere, ne uşurăm vieţile şi presiunea aşteptării dispare. De multe ori cei care aleg să facă asta se întreabă: “Oare de ce nu am făcut asta mai devreme? De ce am rămas atât de mult blocat? De ce am pierdut oare atât de mult timp?”
Nu trebuie să ştii multe lucruri şi nici nu trebuie să fii 100% pregătit sau să faci atât de mult cât crezi. Este un proces natural pe care îl avem în noi şi care activat va face multe în locul nostru.
Am fost creaţi să experimentăm, să învăţăm, să ne dezvoltăm – starea de blocaj de rutină în obişnuinţe nu este starea noastră naturală.
De aceea, de multe ori muncim mai mult să ne creăm obişnuinţele şi să ni le păstrăm, decât să învăţăm ceva nou. Noile informaţii pătrund foarte uşor în noi, trebuie doar să le dăm spaţiu, prin renunţarea la cele vechi. La început efectele sunt mici, poate chiar se experimentează o stare de confuzie, dar asta este excelent pentru că arată de fapt că starea ta naturală se trezeşte.
Aminteşte-ţi de visurile pe care le-ai avut în copilărie!
Tu eşti cel care a decis că aceste vise sunt irealizabile. Cineva, pe baza propriilor obişnuinţe, ţi-a spus că nu vei putea trăi din ele. Astfel intrăm unii în obişnuinţele altora.
Te invit să pui la îndoială propriile tale obişnuinţe, care sunt convingeri limitatoare repetitive. Sunt doar amintiri de la alţii. Poţi renunţa la ele şi te poţi elibera. Ieşi din confortul lamentărilor şi al neputinţei.
Fii recunoscător! Fă ce îţi spune vocea interioară! Munceşte! Învaţă! Ieşi din zona de confort! Greşeşte! Dilată-ţi conştiinţa şi îndrăzneşte!
Recomandări de viață din partea Laurei Delia Vlădulescu, psiholog și terapeut.