Hipnoza este un proces terapeutic, o metoda psihoterapeutica prin care, prin sugestii hipnotice, facem schimbari in senzatii, perceptii, ganduri, sentimente, comportamente.
Prin hipnoza, noi ne conectam la subconstientul nostru si accesam informatii si resurse, pe care in starea de constienta nu le putem accesa sau le accesam foarte greu. In mod normal noi ne dam seama de ce se intampla numai in starea constienta. Aici se petrece cea mai mare parte a vietii noastre. In starea constienta luam decizii, in starea constienta percepem si evaluam un eveniment sau altul, ne alegem cuvintele si interpretarile pe care dorim sa le dam acelui eveniment , situatie, stare etc. Astfel, noi suntem conectati cu mintea noastra. Si mintea noastra este limitata. De aceea, si pentru a putea sa functioneze, mintea trimite multe din informatiile care vin catre noi, in sfera subconstienta, care este nelimitata.
In subconstient sunt foarte multe informatii la care, in mod obisnuit, nu avem acces, dar care ar putea sa ne ajute sa depasim situatii in care suntem blocati.
A fi in stare subconstienta este un proces natural al fiintei noastre: cand dormim, cand citim o carte, cand visam cu ochii deschisi, cand efectuam activitati automate, in timp ce ne gandim la activitatile pe care le avem de facut, cand suntem atat de absorbiti de un peisaj sau de un film, cand nu stii ce se intampla in jurul tau pentru ca tu esti atat de conectat cu un lucru pe care il faci etc.
Sunt multe mituri despre hipnoza si multi oameni cand vin la o sedinta de hipnoza se astepta sa: nu fie deloc constienti, sa spuna toate secretele cele mai ascunse, sa gaseasca pe cineva care sta in fata lui cu un pendul in mana, sa latre ca un caine sau sa faca ca o gaina dupa ce este hipnotizat, sa ramana intepenit si sa nu mai poata misca, sa devina sclavul hipnoterapeutului si sa nu mai iasa din cuvantul lui, sa se transforme in super erou si altele ca acestea.
Dar, hipnoza nu este nimic din acestea si nici nu are de a face cu show- urile de magie.
Hipnoza este un instrument clinic care are efecte benefice in multe afectiuni si care si-a dovedit eficacitatea acolo unde alte metode nu au putut oferi rezultate complete. Ea este foarte utila si benefica in combaterea: durerii, dependentelor, depresiei si anxietatii, traumelor vechi, tulburarilor psihosomatice de multe feluri, tracului si blocajelor de vorbire, obiceiurilor nesanatoase etc.
Hipnoza este extraordinar de utila in imbunatatirea performantelor (de invatare, fizice, mentale), in schimbarea convingerilor limitative, imbunatatirea somnului, in concentrare si in imbunatatirea vietii sexuale.
In hipnoza poti sa vorbesti, ti se pun intrebari si raspunzi la ele, accesand resursele din subcontinent, nu iti pierzi controlul si nu ajungi sa nu mai stii de tine, stii tot ceea ce se intampla in jurul tau. Hipnoza este o stare de profunda relaxare, o stare de bine, in care este activata imageria, este o stare alterata de constiinta in care mintea este relaxata (mai ales cea critica) si relativ inactiva, sugestibilitatea este mare, absorbtia mentala este crescuta. Mintea interna este insa foarte receptiva si accepta cu usurinta sugestiile pentru schimbare.
Referitor la cine poate sau nu poate fi hipnotizat, raspunsul este ca toata lumea poate fi hipnotizata. Dar este nevoie de acceptul deplin. Hipnoza functioneaza daca terapeutul are suportul total al clientului.
Frica, lipsa de informatie, convingerile, preconceptiile, grijile, stresul, intentia cu care venim la hipnoza, pot inhiba hipnoza si de aceea, cel putin in prima sedinta, nu toti oamenii reusesc sa se dedice complet procesului. Asta nu inseamna ca nu pot fi hipnotizati. Amintiti-va ca hipnoza este un proces natural si de multe ori noi suntem in auto hipnoza.
Daca faceti hipnoza, nu veti deveni dependenti, nu veti ”innebuni”, nu sunteti “zombie”, nu adormiti. Veti beneficia insa de un instrument foare valoros si eficient de activare a potentialului vostru interior.
O forma mai speciala de hipnoza si nu numai este regresia (in vieti anterioare si in viata curenta). Este un procedeu foarte complex si profund prin care activam memorii indepartate din subonstientul nostru, din inconstientul colectiv, din corpul nostru. In regresie se utilizeaza deplina conexiune intre noi ca un tot: trup, minte, spirit.
Intelegem si rezolvam probleme care treneaza de mult timp si a caror cauza nu o intelegem si nu o asociem cu nimic din noi, din aceasta viata, intelegem si rezolvam “tipare” care par sa se manifeste in
viata noastra: de ce atragem acelasi tip de oameni, relatii, situatii, rezolvam de multe ori dureri si probleme ale corpului, pe care nu stim de unde le avem si de ce persista.