Cum facem față unor “neplăceri” de la birou?

In activitatea pe care o desfasuram, fie ca suntem angajati, fie avem o activitate pe cont propriu, ne confruntam cu o sumedenie de incercari, de probleme, situatii stresante, neplacute, generate de cei cu care lucram, de volumul de munca pe care il avem, de starea noastra de sanatate etc.

Mai jos iti prezint 5 astfel de situatii, neplacute, enervante care apar foarte frecvent, zilnic chiar, si pentru care iti ofer cateva sfaturi, putin mai altfel. Poate ca nu toate reprezinta o actiune imediata, pentru ca imi doresc sa inveti ce inseamna non-actiunea in anumite situatii. Si mai ales sa vezi ce beneficii sunt atunci cand in acele situatii facem exact opusul a ceea ce credem ca ar fi de fapt logic sa facem. De aceea am si ales situatiile de mai jos, pentru ca de obicei, exact in situatia asta, tindem sa actionam mai vartos.

Situatia 1: Esti distras si imprastiat, nu te poti concentra.

Sfat

Invata o practica simpla – focuseaza-te 1 minut pe un simplu obiect sau pe respiratia ta. Apoi revii la mediul din jurul tau. Repeta de cateva ori. Revenirea repetata la un punct focal antrezeaza atentia.

Beneficiu

Concentrare. Atentia ta nu mai fluctueaza si nu mai esti la fel de usor distras de intreruperile din exterior sau de gandurile tale interioare.

De obicei, in aceasta situatie, oamenii aduc in centru atentiei tot ce au de facut, toate lucrurile pe care le au de finalizat. Si starea de confuzie creste.

*************************************************************************************

Situatia 2: Simti o stare de enervare si iritare generata de colegi dificili, barfa, invidie, rautate

Sfat

Lasa-i pe ceilalti sa vorbeasca. Asculta doar si gandeste-te ce ar putea cauza suferinta lor? Nu spune nimic, doar identifica propriile lor emotii, suferinte, temeri.

Beneficiu

Nu mai judeci si nu te mai incarci. Iti aloci mai mult timp pe a explora ce anume poate cauza celorlati oameni suferinta si problemele, in loc sa te gandesti la ce este mai rau sau sa iei asupra ta tensiunea.

De obicei, in aceasta situatie ne aparam, reactionam, ne suparam… apar conflicte, nemultumiri frustrari, judecam.

*************************************************************************************

Situatia 3: Epuizare fizica din cauza tensiunii prea mari, a volumului mare de munca

Sfat

Ia-ti o pauza. Aloca-ti cateva minute si concentreaza-te asupra corpului tau din cap pana la picioare. Vezi fiecare parte a corpului tau, in exterior si in interior. Respira si ia aer proaspat. Foarte important, nu manca dulce sau consuma cafea. Cel mai bine pentru aceasta situatie este un pahar mare de apa si aer curat.

Beneficiu

Constientizarea corpului.  Vei observa din ce in ce mai repede cand se instaleaza starea de oboseala si vei putea sa iei o pauza inainte de a-ti consuma toate resursele si a ajunge la oboseala.

De obicei, consumam energizante, ne fortam sa lucram, sa rezolvam situatiile, renuntam la odihna, sarim peste mese etc.

*************************************************************************************

Situatie 4: Blocaj. Solutia la o problema continua sa nu apara

Sfat

Stai linistit, nu face nimic pentru 5 minute. Apoi, ca si cum te-ai uita pentru prima data la problema, analizea-o de la distanta, detasat.

Beneficiu

O privire proaspata, nealterata. Creste abilitatea de a renunta la presupuneri, asteptari, ipoteze  si vezi lucrurile intr-o lumina noua. Vei stii solutia.

De obicei, fie ne incapatanam sa ne continuam sa gasim solutia, fie renuntam.

*************************************************************************************

Situatie 5. Frustrare datorita lipsei de eficienta personala sau din partea altora

Sfat

Asculta o piesa muzicala destul de lunga si ritmata, fara a face nimic. Doar asculta cum se deruleaza melodia, natural, pe ritm. Asta te va ajuta sa apreciezi ritmul si sa nu te focusezi pe a forta lucrurile.

Beneficiu

Rabdare. In situatiile in care simti ca bati pasul pe loc, detaseaza-te si  lasa lucrurile sa se desfasoare in ritmul lor decat sa incerci tot timpul sa le fortezi.

De obicei, ne plangem de ceilalti, dam vina pe ei, cautam scuze, fortam lucrurile, impunem un control mai mare… irosim mult mai multa energie comparativ cu rezultatele obtinute. Se creeaza tensiune si progresul este… mult ingreunat.

S-ar putea să-ți placă și...
Distribuie pe
Facebook
WhatsApp
Despre autor
Laura Vlădulescu

Trainer, Coach, Psihoterapeut

Articole Recente
Urmărește-mă pe social media