Cuvinte care blochează. Află cum să le eviți (I)

Dedic acest articol cuvintelor. In profesia mea de terapeut vad multe si aud multe. Dincolo de povestile pe care oamenii mi le spun, eu vad cuvintele cu care ele sunt expuse. In fiecare zi, in interactiunile mele cu oamenii, in presa, la televizor, in discutiile surprinse mergand in supermarket, aud cuvintele rostite de oameni si multe, foarte multe dintre ele, desi ei nu stiu sau nu constientizeaza, le fac rau. Ne fac rau folosindu-le. Pentru ca sunt cuvinte care blocheaza.

A vorbi este un act natural si definitoriu pentru om. Spun definitoriu pentru ca vorbirea ne influenteaza fiinta, viata, actiunile, pe cei din jurul nostru, mai mult decat ne dam noi seama.

Cuvintele sunt forta.

Cuvintele pot fauri o persoana si tot cuvintele o pot distruge.

Cuvintele pot face minuni sau cuvintele pot nimici.

Cuvintele pot avea si un efect de blocaj, de izolare.

Sta in forta lor sa faca multe. Nu sunt doar cuvinte pe care le rostim, doar parti de vorbire, doar insiruire de sunete si litere. Folosim cuvinte pentru ca asa am invatat, pentru ca ne-am obisnuit asa, am auzit la unii sau la altii, sau asa e civilizat, frumos, dar în spatele lor sta o forta imensa care ne face sa traim ceea ce rostim.

Ma gandeam …. Ce ar fi daca fiecare cuvant pe care l-am rosti s-ar tatua pe pielea noastra instantaneu? Va imaginati? Fiecare cuvat rostit – un tatuaj. Cum ne-am alege atunci cuvintele? Cat de atenti am fi la ceea ce rostim?

V-as putea spune foarte multe lucruri interesante despre aceasta functie a fiintei umane, cea de a vorbi, si credeti-ma vorbirea noastra este un instrument de magie, daca sti sa o folosesti, poti stapani lumea.

Am ales sa va prezint cateva cuvinte, pe care le aud cel mai des in interactiunile pe care le am si care au un efect blocant, de sabotare a noastra, care ne duc la neputinta, neimplinire, esec, stagnare. Le aud de atat de multe ori si stiu ca oamenilor li se par atat de normale, de inofensive. Situatia este alta.

DAR este primul. Este un cuvat atat de banal, des intrebuintat. Si cred ca stiti ce inseamna si ce face, dar…..

Dar – indica NEIMPLICARE, fuga, lipsa responsabilitatii, negare asupra si pentru crearea realitatii.

Vreau sa ma schimb dar nu stiu cum. Vreau sa ma intalnesc cu tine, dar nu am timp. Vreau sa fiu performant, dar am nevoie de ajutor.

De fapt mesajul pe care il transmiti este: Nu vreau cu adevarat sa ma schimb si de aceea nu caut metode prin care sa ma schimb. Sau nu vreau sa ma intalnesc cu tine si de aceea nu imi fac timp.

Cand folosim acest cuvand suntem contradictorii pentru instanta noastra interna. Una afirmam in exterior si alta credem in interior.

Ori de cate ori folositi acest cuvant, evitati sa spuneti cu adevarat ce credeti sau simtiti si asta inseamna nehotarare, indecizie, lipsa de asumare, nesiguranta, frica. Te ti blocat intr-o stare de nonautenticitate, de dualitate, blocat in experientele trecute pe care le-ai memorat si care ti-au oferit justificari. Dar inseamna justificare. Atunci cand ne justificam ne ascundem, ne limitam. Dar – te pozitioneaza intr-o sfera limitata a posibilitatilor care sunt create din exteriorul tau si pe care nu prea le poti influenta. Ca urmare tu esti limitat si nu este vina ta, pentru ca ai la indemana tot timpul un dar prin care sa justifici: neimplinirea, tristetea, non-asumarea, teama, tot ceea ce esti.

Lumea din exterior este cea pe care o deschidem din interior iar cuvantul este cel care face posibil acest lucru ușor, frumos și bine.

Dar – anuleaza ce am spus inainte de el, anuleaza potentialul din noi.

INCERC este al doilea.

Un alt cuvant foarte mult utilizat, folosit la toate timpurile (trecut, prezent si viitor): Am incercat, Incerc, Voi incerca….

Ei bine, ceea ce eu aud este ca Nu vrei, Nu faci, Nu crezi. Nu ai incredere, nu esti suficient de hotarat, de motivat. Nu vei face mare lucru sau nu ai facut mare lucru. Sau daca faci ceva, faci din start cu ideea ca nu vei reusi.

Pentru ca acesta este mesajul pe care il transmiti subconstientului tau. Ca nu vrei cu adevarat sa creezi acea realitate. Si el asta va face pentru tine. Incerc este tot o scuza sau, cum imi place mie sa spun, jocul de a ne ascunde dupa visini.

Incerc inseamna esec. Pentru ca incerc nu este reusita. Cand spui „incerc” iti creezi o realitate unde nu ai sanse sa reusesti 100% pentru ca, de fapt, inca nu vrei.

O recomandare de a inlocui acest cuvant este VREAU. Vreau are forta, are puterea de a-ti spune vreau sa reusesc, sunt capabil sa reusesc, sunt pregatit, este pentru ca EU Vreau.

Analizati situatiile in care folositi cuvantul Incerc sau domeniile vietii voastre unde il utilizati cel mai des si observati credintele limitative, convingerile false, obstacolele pe care le aveti acolo. Veti intelege de ce folositi cuvantul Incerc.

Asemanator cu Incerc este Sper

Cuvantul sper este un cuvant prin care lasi loc de indoiala. Cand spui sper nu esti sigur ca se va implini ceea ce vrei.  Si de fapt te focusezi mai mult pe neimplinirea acelui lucru. Si daca te-ai uita in interiorul tau, vei simti tot timpul teama atunci cand speri pentru ceva anume.

Cuvantul sper te face sa te uiti in exterior si sa speri ca cineva de afara va interveni pentru tine. De asemenea, cuvantul sper te plaseza in viitor. Viitorul este ceva ce nu exista si care intotdeauna genereaza teama. Nu sti, nu cunosti ce iti va aduce sau cum va fi viitorul si atunci inevitabil va aparea teama, iar tu doar speri ca va vi bine. Dar nu esti sigur ca va fi? Nu va fi? Oare ce voi face? Oare ce se va intampa cu mine? Asta activeaza cuvantul Sper. Si te blocheaza prin a te tine pe loc in teama si neincredere.

Recomandarea de inlocuire este cuvantul cred sau sunt convinsCred este acum in prezent, cred este credinta, incredere, constiinta deplina. Te energizeaza pentru ca sti care este rezultatul. Te face capabil sa iei o decizie asumata, pentru viata ta. Cred activeaza credinta in fiinta ta si in capacitatile tale.

Al treilea cuvant este: NU…. insotit de pot, am, cred, sunt.

Atunci cand folosesti negatia referitoare la tine este foarte, foarte distrugatoare. Cele mai mari traume sunt traite de catre oamenii care isi spun in continuu: eu nu poteu nu stiu cumeu nu meriteu nu ameu NU… Mai ales atunci cand folosim eu nu sunt! Este un bolcaj major la nivelul constiintei, este un autoblocaj, este ca si cum singur ti-ai pune bariere in fata, obstacole.

Negatia intretine suferinta. Negatia este ca un Stop imens care nu iti mai da voie sa misti nimic, sa faci nimic in privinta ei. Esti inchis in propria-ti inchisoare, unde nimic nu vine spre tine și nimic nu pleacă dinspre tine. Pentru ca prin folosirea lui NU bolochezi orice forma de creatie, iti anulezi si fiinta divina, iti rejectezi dreptul de a fi viata, de a fi creatie, de a fi parte din Dumnezaire.

Atunci cand incetezi sa mai creezi, incetezi sa mai existi. Devi negatie, devi nimic, te auto anulezi. Negatia omoara.

Mai sunt si acele situatii in care spunem Nu mai vreau sau Nu vreau. Si in acest caz negatia este suferinta si blocare in acea suferinta, pentru ca vom primi mai mult din acest nu mai vreau. De obicei ne exprimam cererile in termeni de negatie si ne vine greu sa spunem VREAU asta. Pentru ca nu credem ca meritam, pentru ca nu credem ca noi continem acele lucruri, pentru ca NU suntem.

Cu iubire si recunostinta,

Delia Laura Vladulescu

Urmeaza a doua parte a acestui articol, cu alte cuvinte care au puterea sa blocheze. 

S-ar putea să-ți placă și...
Distribuie pe
Facebook
WhatsApp
Despre autor
Laura Vlădulescu

Trainer, Coach, Psihoterapeut

Articole Recente
Urmărește-mă pe social media