Afla daca faci parte din generatia care va aduce schimbarea omenirii dupa 2020

Schimbarea este unica constanta in aceasta lume. Ea se transforma, iar noi suntem martorii sau actorii evenimentelor. Acest proces neintrerupt de transformari are ca unic scop evolutia.

Generatii dupa generatii au experimentat schimbarea, au initiat-o, s-au opus ei, s-au sacrificat pentru ea. “Conflictul” intre generatii este poate cea mai veche forma de conflict si in acelasi timp cea mai actuala.

Cred ca nici macar nu este vorba de conflict cum nu este vorba nici de generatii, fiind doar doi termeni generici care pot sa creeze cadrul evolutiei pentru omenire.

Omenirea are ca unica misiune evolutia. Daca luam in considerare Piramida Constiintei a celebrului psihiatru, cercetator, autor, invatator spiritual Dr. David R. Hawkins, omenirea se afla inca la inceputul evolutiei sale. Aproximativ 78% din populatia lumii se afla sub nivelele superioare de evolutie a constiintei. Lumea este inca dominata de instinct, motivatii si comportamente primitive, cei mai multi situandu-se undeva intre frica si dorinta, pe nivelele dominate de forta, slabiciune, lupta si anxietate. Dr. Hawkins a impartit aceasta scala pe mai multe nivele, fiecarui nivel corespunzandu-i un punctaj si fiind descris prin: perspectiva asupra vietii, perspectiva asupra spiritualitatii, emotia dominanta si procesul semnificativ pentru fiecare nivel in parte. Exista doua paliere ale acestor nivele de constiinta: cel inferior (20-200) unde se situeaza nivele false, cu integritate redusa, care nu sprijina viata si care au mai mult un efect distructiv, si palierul superior (200-1000) unde se situeaza nivelele adevarate, dominate de integritate si care intretin viata, rolul lor fiind unul creativ.

Nivelul 200 – nivelul curajului si nivelul 500 – nivelul iubirii sunt nivele bariera pentru evolutia constiintei umane. In present, nivelul masurat este undeva la 207 – putem avea o perspectiva interesanta asupra generatiilor din prezent si a comportamentelor lor, nu doar sociale, ci chiar individuale.

Nivelul curajului este nivelul care face trecerea de la un comportament distructiv si nociv catre un stil de viata care promoveaza integritatea, consolidarea, viata. Nivelul curajului are ca perspectiva asupra vietii faptul ca totul este realizabil, emotia este cea a afirmarii si procesul pentru umanitate este cel de consolidare.

Dr. Hawkins spune ca saltul catre acest nivel al curajului s-a produs undeva in jurul anului 1980, adica momentul in care am inceput sa vorbim despre generatia Y sau Millenium – o generatie a schimbarii.

In acest moment, ca majoritate, convietuiesc impreuna 4 generatii: Baby – Boomers si X,Y,Z (sau sfarsitul alfabetului).

  • Generatia X este generatia 1960-1980, sau generatia nomada/reactiva, caracterizata de realism, avand o educatie stricta. Sunt cei care au combatut dictaturile si abuzurile si au cautat sa promoveze libertatea, emanciparea, toleranta, stabilitatea, drepturile oamenilor si protectia mediului. Este generatia care a asistat la numeroase crize, la schimbari radicale in societate dar si in tehnologie. Cei din generatia X se simteau neintelesi sau gresit intelesi de generatiile anterioare. Ei sunt cei care au avut foarte mult de luptat pentru a deschide drumul catre o schimbare, catre nivelul curajului. Orientarea lor desi este catre dezvoltare personala, catre afirmare are o pondere mai mare catre comportamente egocentrice care suprapuse peste schimbarile sociale majore si evolutia tehnica au dus in zona consumului, a obsesiei pentru binele individual, a carierismului. Emotiile predominante sunt catre lacomie, anxietate, scepticism, prudenta, apatie, dezamagire, neincredere (mai ales in clasa politica – proteste violente). Este generatia care utilizeaza pentru prima data calculatorul personal, dar generatia care are cele mai multe conflicte la nivel personal si care inca duce lupta cu convingerile limitatoare.

  • Generatia Y – cei nascuti intre anii 1980 – 2000, sau generatia Milenara care este considerata generatia emanciparii, generatia eroica care va face adevarata schimbare catre nivelele superioare ale constiintei umane. Are convingeri liberale, in care atitudinea nonconformista si rebela permite dezvoltarea creativitatii si a increderii in propria persoana, este generatia care cauta cu aviditate sa se dezvolte la nivel personal si care simte nevoia sa se exprime.

Nevoia de exprimare inlocuieste vechea nevoie de afirmare a generatiei X. Exprimarea se manifesta prin puterea lor de a spune NU, Stop, Nu se poate! si este dublata de informare. Nu mai este generatia care poate fi manipulata cu usurinta sau care sa accepte lucrurile pentru ca “asa este”, pentru ca au acces la o informatie uriasa si pentru ca “socializeaza” sau se organizeaza in retele sociale sau se consolideaza, adera cu usurinta la un bine mai mare si la apararea valorilor.

Incep sa iasa din zona de egocentrism si sa vada binele comun. Ei sunt cei care vor transforma business-ul si il vor pune in slujba nu numai a profitului, dar si a binelui. Schimbarea la nivelul lor incepe cu schimbarea personala si apoi se extinde la nivel social. Se observa chiar o aplecare catre valori traditionale, simple. Stiu sa isi ceara drepturile si se orienteaza catre un echilibru in tot ceea ce viata lor inseamna.

Este insa si generatia care se maturizeza cel mai greu pentru ca pe de o parte sunt crescuti de cei din generatia X care inca mai actioneaza din teama, prudenta si anxietate, pe de alta parte nu simt nevoia de afirmare doar prin acumularea de bunuri. Multi locuiesc cu parintii, sunt mai putin interesati de a face cariera, desi isi doresc bunastare si un venit material important, dar nu isi doresc sa se sacrifice cu orice pret pentru asta. Sunt considerati si mai putin responsabili, pentru ca nu mai vad viata ca un trebuie, ci ca pe o experienta personala din care au ceva de invatat. De aceea motivatia lor este una mai mult axata pe descoperire, pe cine sunt cu adevarat, pe flexibilitate, pe cat sunt de importante valorile personale, pe scopurile lor.

De aceea se pot simti confuzi, pentru ca ei graviteaza in jurul unor convingeri noi legate de echilibrul cariera/viata, flexibilitate/constrangeri, valori/norme sociale. Confuzia lor vine si din faptul ca ei cauta. Este generatia cautatorilor, a descoperitorilor a ceea ce reprezinta cu adevarat scopul nostru. Cauta mentori care sa ii ghideze, cu care sa rezoneze, cauta sa inteleaga ceea ce este viata si nu doar sa o accepte asa cum este. De aici apar si nelinistile si blocajele acestei generatii. Blocajele lor nu sunt de natura financiara, ci de natura scopului lor in viata. De aceea sunt considerati mai putin responsabili, delasatori, cu teama de a-si asuma riscuri, dornici sa obtina totul fara munca, mare parte din ei fara directive clara.

Curiozitatea de a sti si de a experimenta, entuziasmul si creativitatea, interesul pentru tehnologie, indrazneala, independenta, adaptabilitatea ii fac sa adere la obiective inalte, in care eliberarea de trecut, neutralitatea, increderea, satisfactia personala incep sa se contureze din ce in ce mai mult.

Este o generatie care are curajul de a aprecia experienta personala si de a practica detasarea. Aceasata generatie la maturitate va contribui la ridicarea nivelului de constiinta la nivel global si pragul de 200 va fi cu adevarat depasit.

  • Generatia Z, dupa 2000 – pana in 2020, generatia adaptativa sau, cum imi place sa ii spun, generatia neutralitatii, generatia ingaduitoare unde probabil terorismul isi va pierde interesul si creativitatea si viata vor fi duse in zona de optimism, speranta, inspirare. Cum va arata viata cand aceasta generatie va ajunge la maturitate greu de spus, dar dupa cum spun specialistii in sociologie probabil vor fi cei mai educati si flexibili oameni de pana acum.

Aceste generatii de sfarsit de alfabet sunt generatiile care deschid alfabetul nivelelor superioare pentru evolutia omului, desi de multe ori avem impresia ca suntem atat de sus de la Darwin incoace. Am evoluat mult tehnologic, dat poate mai putin emotional si in esenta… uman. Poate evolutia noastra ar fi mai usoara si exponential mai rapida daca ne-am aduce aminte ca fiecare dintre noi la un moment dat am fost tineri si am avut idei noi si tot fiecare dintre noi vom fi mai in varsta si ne vom pastra ideile noastre. Rolul generatiilor nu este sa creeze conflicte si sa inlature ce a facut generatia dinainte, rolul generatiilor este evolutia, care pana la urma este a noastra a tuturor.

Articol scris de Laura Delia Vladulescu, psiholog si psihoterapeut.

By |2018-10-15T12:50:52+00:00octombrie 15th, 2018|Articole|0 Comments

Despre

Lasa un comentariu

error: Continut protejat!

Fii la curent cu ultimele noutati

Daca vrei sa nu iti scape nici un eveniment organizat de Infinite Life si sa stii cand apare un articol nou, lasa-ne adresa ta mai jos:

Abonarea s-a facut cu success!